Hoofdmenu

Verslag Oefening Noord

16 april 2014

Verslag Oefening Noord

Zaterdag 12 april hebben zo’n 20 eenheden van de Nationale Reddingsvloot (NRV) geoefend tijdens de oefening ‘Noord’. De oefening vond plaats op het Hoornsemeer en het Paterswoldsemeer nabij de stad Groningen. De NRV eenheden van de compagnieën A, B en C waren uitgenodigd. Er werd geoefend onder leiding van een Officier van Dienst Reddingsbrigade (OvD-Red) (met tussenkomst van de walcommandant).

Het ochtendscenario betrof een grootschalige evacuatie van slachtoffers van verschillende eilanden (het zogenaamd ondergelopen gebied). Tijdens deze evacuatie kwamen er verschillende meldingen binnen. Eén van de scenario’s was een aanvaring tussen twee boten. Er was sprake van man over boord en maar die was aan de oppervlakte niet zichtbaar. De OvD-Red heeft in overleg met de OvD-Brandweer besloten om de duikploeg van de brandweer te alarmeren, zij hebben vervolgens het slachtoffer (een oefenpop) van de bodem opgedoken.

Tussen de vooraf ingeplande meldingen ontving de oefenstaf van één van de No-playboten een opvallende melding (die niet in het draaiboek stond). Een ‘slachtoffer’ die was uitgezet op één van de eilanden in het gebied had daar een onderkoelde ree uit het riet gehaald. Het dier was koud en nat en het slachtoffer heeft het dier (ingewikkeld in een isolatiedeken) meegenomen naar het vaste land. In overleg met de brandweer en de oefenstaf van de reddingsbrigade is besloten om via de alarmcentrale de dierenambulance te alarmeren, deze waren gelukkig snel ter plaatse en hebben het dier meegenomen.

In de middag waren er 3 verschillende scenario’s. Iedere compagnie startte met 1 scenario. Na drie kwartier was het tijd om door te schuiven naar het volgende scenario. Het eerste scenario betrof een ongeval op een fietsbrug. Op de brug lagen verschillende slachtoffers die eerste hulp nodig hadden. Een deel van de personen waren te water geraakt en moesten worden gezocht. Tegelijkertijd deed er aan de andere kant van de fietsbrug zich een surfongeval voor, iemand riep om hulp omdat zij haar ‘surfmaatje’ kwijt was. In dit scenario was het zaak dat de reddingsbrigades goed leerde prioriteren en er een goede samenwerking met de brandweerduikers was. In het tweede scenario was het de bedoeling dat de reddingsbrigades in groepsverband zoekslagen oefenden om zo de slachtoffers te kunnen vinden en te vervoeren naar het gewondennest. In scenario drie was het de bedoeling dat de eenheden door goed te luisteren naar de informatie en aanwijzingen uiteindelijk op de plaats aankwamen waar een incident met een zeilboot had plaatsgevonden, vervolgens moesten zij zorgen dat de slachtoffers naar het ‘juiste’ eiland werden geëvacueerd.

Facebook Image