Hoofdmenu

Gyas-Hunze Regatta 2014
De Gyas-Hunze regatta is het traditionele begin voor het roeiseizoen voor competitieploegen in Nederland. Zaterdag 15 februari zou de achtervolgingsrace plaatsvinden vanaf de Hunzehaven door het Verbindingskanaal naar de Zuiderhaven, een route van 2.7 km. Voor de zondag erop was een sprint van 400m gepland. Maar het liep even anders.

Zaterdag moesten we rond 6.30 ons melden bij de botenloods. Waarna we de boten te water lieten in Stad. De weersomstandigheden waren toen nog wel redelijk. Bij het opvaren van de roeiboten naar de start toe hadden we onze eerste inzet al te pakken. Eén roeier in een viermansbootje had zijn paal (roeiriem) gebroken en moest naar de finish gebracht worden. De andere drie plus stuurman besloten om toch nog de wedstrijd te roeien. De eerste heat verliep relatief zonder problemen, maar de wind begon al een beetje aan te wakkeren. In de tweede heat was de wind al flink aangewakkerd. Het was een zuidwesten wind met een windracht 5 met stoten van 6 á 7. Veel roeibootjes dreven van de start af en hadden moeite met keren. De ruimte bij de start was beperkt was en als je te ver af dreef bevond je je op een open vlaktewaar de wind vrij spel had. De tweede heat is wel van start gegaan. Onze tweede inzet was een roeibootje dat stuurloos was geworden omdat het staartstuk afgebroken was alvorens het kon starten. Deze hebben we met enige moeite naar de kant kunnen slepen. Daar hoorden we dat de wedstrijd voor de rest van de dag werd afgelast in verband met de harde wind.

Na de tweede heat besloot de organisatie dus om de wedstrijd af te gelasten. Zeker omdat de verwachting was dat de wind niet ging liggen en dat de roeiers die veelal onervaren waren de controle verloren over hun roeibootje. Een verstandige beslissing. Ook het zondagdeel werd afgelast waardoor wij een vrij weekend hadden.

Facebook Image